økonomichef cfo karriereråd

Sådan kører du dig selv i stilling til økonomichef
– Vice President deler karriereråd

Økonomichef, økonomiansvarlig, CFO. Der er mange titler for lederen af virksomhedens økonomi. Spørgsmålet er, hvordan man kører sig selv i stilling til jobbet. Hvordan tager man springet fra controller til CFO? En rolle som i disse år udvikler sig hele tiden. 

Det ved Jennifer Warawa bedre end de fleste. Warawa er Executive Vice President of Product Marketing at Sage, der er en af verdens største ERP-udviklere og leverandører.

Efter flere år som rådgiver har hun en unik viden om, hvad der skal til for at accelerere sin karriere inden for finans og økonomi. Blandet andet derfor blev hun i 2019 udvalgt til listen over ”Most Powerful Women in Accounting” af CPA Practice Advisor.

Vi talte med Warawa for at høre, hvordan man sætter turbo på sin økonomi-karriere og bliver klar til en lederstilling.

Hvad kan man gøre for at blive en god kandidat til stillingen som økonomichef? 

Det er mange måder at forberede sig på at sætte sig i økonomichefens kontorstol. En af de vigtigste er selvfølgelig en bred finansiel erfaring og ekspertise. Men der er også andre ting, du kan gøre:

  • Overvej at tage en MBA for at øge din forståelse af forretningen som helhed. Det bliver mere og mere værdifuldt.
  • Jeg tror på, storytelling har stor betydning for at være en god CFO. Alle de vigtigste stakeholders på tværs af virksomheden har forskellig indsigt i økonomi. Du har en uvurderlig kompetence, hvis du kan dele den historie, som økonomien og dataene fortæller, til hver stakeholder i deres respektive kontekst.
  • Tiderne skifter, og det vil blive mere og mere nødvendigt at lære så meget som muligt om teknologi og vide, hvilken vej innovationen er på vej hen.
    Du skal også have en klar forståelse for, hvordan teknologi påvirker den finansielle rapportering. Månedslukning, kvartals-afslutning, og årsafslutning er blevet en smule gammeldags i takt med cloud bruges i økonomi, for nu handler det om real time reporting & analysis.
  • Mange finansstillinger er rykket mod en konsulent-rolle, som kræver et rådgivende mindset. Der bliver i dag forventet af økonomichefen, at hun kan give velovervejet finansiel rådgivning, som den resterende ledelse kan lægge strategi ud fra.

Selvom kernekompetencerne vejer tungt, har du brug for mere, hvis du vil bryde igennem.

De bedste økonomichefer kender sine styrker og svagheder, så skal du være en leder, må du vide, hvordan man uddelegerer, samarbejder med andre og hvem du skal spørge til råds.  

Enhver up-and-coming økonomichef, der lærer de kompetencer, har et solidt fundament for en succesfuld karriere.

konsolidering finansiel morgenmøde

Hvordan går man fra at være statsautoriseret revisor til at blive økonomichef?

Det er en lang og hård proces at blive statsautoriseret revisor. Eksamen giver indsigt i mange aspekter af finans og økonomi, og det i sig selv bygger bro til økonomiafdelingen.

Jeg har set nogle, der har erfaring i offentligt regnskab og derefter rykker over til en controller-rolle. Efter at have vist sit værd flytter de til en lederstilling.

At blive økonomichef kræver meget viden om rapportering og compliance, hvilken man har som statsautoriseret revisor. Der er selvfølgelig også nogle ting ved rollen, som man ikke lærer på skolebænken, som du bliver nødt til at lære hen ad vejen. Det er ikke let, men det kommer med tiden.

Men med en bred vifte af kompetencer bliver du en afrundet kandidat til stillingen.

Er der én uundværlig kompetence, man bør have for at få en succesfuld finanskarriere?

Der er så mange kompetencer, der er vigtige. Men hvis jeg kun må nævne én, må det være at man skal være drevet af at være innovativ og tænke ud af boksen.

Den finansielle industri ændrer og udvikler sig hele tiden, og skal du være en god leder, må du gøre det samme.

Kig altid efter nye, friske måder at tilgå projekter og processer.

Du har magten til at ændre måden, virksomheden bliver håndteret på. Derfor bør du pudse dine analytiske briller og se, hvad der er bedst for organisationen og dine kolleger.

Det er et stort ansvar, og det er en nødvendig kompetence at være i stand til at se, hvordan man ændrer tingene til det bedre.

Er der andre steder, man kan hente inspiration?

Alt for ofte glemmer man at lægge vægt på lederskabet. Jo højere du springer op ad karrierestigen, des vigtigere er det at inspirere sit team og få dem til at føle sig værdsat. Desværre fokuserer uddannelserne mere på de hårde kompetencer.

Så jeg vil anbefale at se Ted Talks om de ”blødere” emner. Her kan du se fremragende talere med unikke perspektiver som for eksempel Simon Sineks ”How great leaders inspire action.” Han kategoriserer CFO’ernes ansvarsområder til “subject knowledge and leadership.”

At arbejde på strategier, der inspirerer dine kolleger og dit team og får dem til at føle sig værdsat, er en uundværlig kompetence i alle lederstillinger.

 

økonomichef CFO karriere Sage Jennifer Warawa er EVP of Product Marketing hos ERP-virksomheden, Sage.

Hun har gået på Harvard Business School og har over 20 års erfaring med økonomi, regnskab og consulting

Følg hende på  LinkedIn og Twitter.

Læs mere

Få flere karriereråd på Prophix’ Finance Career Acceleration Center

Hvordan understøtter medarbejdere, processer og IT bedst økonomifunktionen?

Sådan omdanner du økonomifunktionen til en profitmaskine?

Prophix

Prophix leverer innovative budgettering- og rapporteringsløsninger, der automatiserer finansielle og operationelle processer.

Artikler udgivet af Prophix er skrevet i samarbejde med vores konsulenter og blogredaktionen.

Arkiv