planning planlægning

Planning er problematisk – men hvordan forbedrer du det?

Det er den tid på året igen, hvor mange virksomheder har startet deres årligt budget-cyklus på det kommende budgetår. Og for controllere og økonomichefer betyder det meget arbejde, koordinering, overarbejde og måske endda frustrationer – ligesom de andre år.

Men behøver det at være sådan?

Analytiker fra det tyske analyseinstitut, BARC, Christian Funchs giver her praktiske tips til, hvordan I kan forbedre jeres planning.

Planning og processerne bag er problematiske i mange virksomheder

Der er desværre flere studier har de seneste år vist, at planning og budgetteringen er problematiske i mange virksomheder. Svarene i BARC’s undersøgelse af 250 avancerede brugere opsummerer det godt.

Processerne er ofte:

 • Dårligt integreret
 • Lange
 • Trække på mange ressourcer
 • Detaljerede

… og de resulterer i utilfredsstillende resultater.

Ikke desto mindre forstår mange virksomheder fortsat vigtigheden af traditionelle processer. Alligevel er få villige til at ændre noget – eksempelvis ved at implementere beyond budgeting (selvom konceptet stadig ikke har vist sit værd i den rigtige verden).

Der er behov for at re-tænke jeres processer

Planning er blevet et endnu vigtigere instrument til at måle performance for mange virksomheder – især i dagens økonomi med store udsving og politiske tider præget af kriser, usikre fremtidsplaner og en stærk global konkurrence.

Mens vigtigheden af planlægning stiger, er mange medarbejdere stadig frustrerede og stressende bare ved at tænke på den kommende budgetcyklus og de problemer, der følger med.

Jeg tolker det som om, at mange organisationer har behov for at re-tænke deres processer og sikre sig, at de bruger de passende løsninger.

Hvordan forbedrer du det?

Spørgsmålet er, hvordan du virkelig forbedrer din planning?

Forbedring betyder, at man konstant skal stille spørgsmålstegn til sit indhold, procedurer og processer. Fokus bør være på effektivitet og resultater. Mere effektiv planning kræver ofte, at man ændrer sin tankegang og tager en kold tyrker fra traditionelle procedurer.

Moderne tilgange til planning kan være med til at forbedre og forenkle arbejdsgangene og dermed øge kvaliteten af processerne. Empiriske undersøgelser viser, at du kan forbedre med nye økonomi-tilgange som:

 • Integreret finansiel planning
 • Driver-baseret planning
 • Simulationer
 • Klart definerede præmisser

Find de rette værktøjer til din virksomhed

værktøj planning planlægning

Når du skal ændre dine processer, betyder det højst sandsynligt, at du også skal ændre dine værktøjer. Det er vigtigt, at du vælger en løsning, der bedste passer til din virksomhed. Excel er måske lettilgængelig, men det betyder ikke nødvendigvis, at det automatisk er det bedste værktøj for jer.

Hvis du vil forbedre din planning, så vær åben for følgende:

 • Løsninger, I selv kan håndtere i økonomifunktionen. Det øger fleksibiliteten og brugervenligheden for brugerne
 • Mobile løsninger, der bryder barriererne for, hvornår og hvordan brugerne kan indtaste data
 • Cloud-løsninger til planning, så I kan arbejde via en browser

Det er selvfølgelig kun få af de moderne tilgange, du kan overveje. Det handler om at vurdere, hvilke fordele de kan have for jer.

Hent din guide til bedre planlægning

Min seneste guide ”Your guide to better planning” opsummerer mange forskellige aspekter af moderne planlægning og budgeting. Lær mere om fordelene ved moderne metoder, fordelene ved specielle planning-løsninger og potentialet ved de nuværende teknologier og trends.

Jeg er overbevist om, at hvis du suger de tips til dig, vil du forbedre din planning og se frem til at komme hjem i ordentlig tid, sove godt og faktisk nyde efteråret og juletiden op til budgetåret.

Hent din gratis guide her

Læs mere

Det store potentiale ved demand planning

Prophix topper liste over planning-leverandører for 3. år i træk

Dr. Christian Fuchs

Dr. Christian Fuchs er Head of Research BI & Data Management og senioranalytiker hos BARC, et af Tysklands største analyseinstitutter. Han har lavet analysen “Software tools for planning” og andre publikationer om samme emne. Som konsulent hjælper han virksomheder med at vælge løsninger og implementere dem.

Arkiv