demand planning

Det store potentiale ved demand planning

”Planning er spild af tid!”

”Vores virksomhed kan ikke planlægges”

I min tid som konsulent har jeg mødt mange CFO’er og økonomichefer, der straks indleder med negative statements, når samtalen falder på planning. Emnet bliver smidt i makulatoren, og ingen tænker mere på, at metoden kan have stort potentiale.

Det er en skam.

Denne attitude medfører nemlig en perlerække af problemer. Hvis din planning er forkert, kan produktionen mangle materialer, produktionen stopper, og I mister penge på aflyste bestillinger, re-orders etc.

Det bliver dermed umuligt at skabe værdi (og merværdi) i virksomheden.

Princippet bag demand planning

Hvordan kan du undgå dette problem?

Du har sikker gættet, at svaret er demand planning. Hvis du stræber efter at skabe så meget værdi for din virksomhed som muligt, kan du slet ikke undgå metoden.

Princippet bag demand planning er enkelt: Når man kender produktkrav, kan nødvendige materialer bestilles til tiden. Samme princip og tilsvarende fordel kan overføres til personale- og maskine-kapacitet.

Når først produktionssystemer er fri for snapshops og ad-hoc aktioner, er det min erfaring, at produktionen øges med op til 14% uden signifikante investeringer i personale eller teknologi. Og så er den strategiske faktor i en kort leveringstid effektiv for hele virksomheden.

Sammen med den rette software må den enkle strategi være at forudse plandata så forudsigeligt som muligt, og dermed servere det i små bidder. Det betyder, at planneren kan tilgå præcis de produkter eller grupper af vare, som han har behov for.

demand planning

Vores prioriteter under udvikling af planningsystemer

De rette systemer er også vigtige i en præcis demand planning. Når mine kolleger og jeg udvikler planning-systemer for vores kunder, har vi følgende prioriteter:

  • Provision af høj-kvalitets-forcast-data gennem optimerede processes-udvælgelse og efterprocesser
  • Koncentration af de vigtigste artikler med fokus på produkt-hierarki og undtagelser
  • Etablere en rullende planning-proces som et fremsyn, der medtager salgsprojekter og kendte ordre-historikker.
  • Process Performance Mangagement, der fungerer som et kontrol-loop baseret på nøgletal for planning-kvalitet

Med de rette systemer, som er korrekt sat op, er din virksomhed klar til at indfri potentialet med demand planning.

Konklusion

Mange økonomichefer kan ikke se fidusen ved planning.

Det vil tage mere end denne korte artikel at ændre en hel faggruppes holdning, men jeg håber, at have givet en forståelse for, at demand planning kan være nøglen til at sikre, at produktionen yder optimalt konstant – og dermed øge virksomhedens værdi.

 

Dette blogindlæg er en forkortet version af Prof. Dr.-Ing. Roland Künzels artikel, der oprindeligt er udgivet på Prophix’ tyske blog. Se den originale artikel.

Roland Künzel

Roland Künzel er professor i Value Added Management & Business Analytics på Fachhochschule der Wirtschaft (FHDW) og Managing Partner i Flatten Consulting GmbH. Künzel er uddannet maskiningeniør, men skiftede efter studiet til management consulting, hvor han efterfølgende bl.a. har arbejdet for FN. Med sin årelange erfaring hjælper han virksomheder med at forbinde dataanalyse og planning med værdi-øgende systemer og IT.

Arkiv