cloud server

Glemte omkostninger ved
on-premise server og cloud

”Skal vi vælge on-premise server eller cloud?”

Når man sidder med valget, skulle man tro, at det er let at sammenlige omkostningerne til de to teknologier. Man laver et simpelt regnestykke, hvor man ser på de fulde omkostninger – og sætter dem op mod de respektive fordele.

Sagen er bare, at du ikke kan sammenligne priserne én til én. On-premise server og cloud er ikke bare forskellige teknologier, det er også to forskellige typer udgifter.

En on-premise server kategoriserer under CapEx (capital expenses: fysiske ejendele såsom ejendomme, bygninger og udstyr). En cloud-løsning falder ind under OpEx (operational expenses: udgifter til den daglige drift).

Det er svært at sammenligne prisen for de to teknologier, men det er ikke umuligt. Når du har det fulde billede, er du bedre rustet til at vurdere, hvad der er mest rentabelt for jeres virksomhed.

Denne artikel giver dig et indblik i de forbehold, du bør overveje, inden du vælger.

De glemte omkostninger til on-premise server og datacenter

Hvis du sætter udgifter op overfor hinanden, kan det let se ud som om, at en on-premise server er det billigste alternativ. Men der er skjulte udgifter, som mange glemmer at tage med.

  1. For det første er der de direkte omkostninger. Det er strøm, gulvplads, lagerplads og IT-folk.
  2. For det andet er der de indirekte omkostninger ved at drive en on-premise server: netværk og lager-infrastruktur og IT folk til at håndtere den generelle infrastruktur.
  3. For det tredje er der den overordnede omkostning ved at eje en on-premise server i indkøb- og regnskabspersonale. Det kræver også IT-folk og deres opmærksomhed (noget der ofte er en mangelvare).

Når du inddrager de tre forbehold, bliver prisen til en on-premise server ofte højere end en cloud-løsning.

Er det så billigst at investere i sin egen on-premise server eller datacenter? For at svare på det, skal vi først tale om biludlejning.

server

Cloud er ligesom at leje en bil

Du betaler på en anden måde for cloud, end du gør for en on-premise server. Cloud betales ofte som en slags abonnement. Det betyder, at der er hurtig oprettelse, du kan hurtigt gå i gang med at bruge løsningen og kan nemt opsige aftalen igen.

Det minder om at leje en bil.

Hvis vi igen sætter regnestykket simpelt op, er det dyrere at leje end at eje. Dagsprisen for at leje en bil langt højere end dagsprisen ville være, hvis du havde købt bilen.

Men vi accepterer den højere pris for billeje, fordi det i sidste ende er billigere at leje end at eje, hvis vi kun skal bruge bilen i en kortere periode.

Tidsaspektet afgør, hvad der bedst kan betale sig. Hvor lang tid, du skal bruge cloud, er nøglen til at vurdere prisen.

Basér dit valg på tid – ikke på pris

Når du står og overvejer, om du skal investere i en cloud-løsning, skal du ikke tænke på prisen per måned.

Du skal i højere grad overveje, hvilken løsning (server eller cloud), der er mindst dyr, over den totale tid, som I bruger løsningen – eller løsningens levetid.

Det giver det sandeste billede af omkostningerne og dermed det bedste grundlag for at træffe en beslutning. Humlen er, at det samtidig er langt sværere at beregne end en direkte sammenligning.

3 forbehold til at vurdere prisen på cloud

Der er flere forhold, du bør tage med, når du leder efter de sande omkostninger ved en cloud-løsning.

  • For det første kræver det en forecasting over den totale brug over en periode – typisk en måned. Hvor mange timer vil løsningen blive anvendt per måned? Hvor meget lagerplads vil den bruge? Hvor meget trafik på netværket vil det kræve?
  • Et andet forbehold er, at priserne svinger afhængig af, hvor meget plads og brugere, I har behov for.
  • Det tredje forbehold er, at der kan være udsving i brugen af løsningen. I nogle perioder vil løsningen blive brugt mere end andre.

Hvis vi kort vender tilbage til billeje-eksemplet. Selvom en lejebil koster mere per dag end, hvis man ejede bilen, så er det mere økonomisk fordelagtigt at leje, hvis du kun bruger bilen fem dage om måneden.

For hvis du ejer en løsning, koster det det samme uanset forbrugsmønstret. Uanset om du bruger løsningen 37 timer om ugen eller kun en time om måneden.

Afslutning

Denne artikel er ment som en indledende guide til at vælge mellem en on-premise server- og cloud-løsning. Det er vigtigt at sige, at de tre forhold er en forenkling af den økonomiske vurdering, og det er ikke var formålet med artiklen at belyse alle vinkler i en købsproces.

Står du overfor at købe cloud, bør du selvfølgelig lave en mere sofistikeret vurdering, så du får alle de variable udgifter med, der indgår i en lånemodel.

Prophix

Prophix leverer innovative budgettering- og rapporteringsløsninger, der automatiserer finansielle og operationelle processer.

Artikler udgivet af Prophix er skrevet i samarbejde med vores konsulenter og blogredaktionen.

Arkiv