cloud skyen

3 grunde til de fleste økonomichefer er vilde med cloud (og en ting der kan være problematisk)

Vi kan lige så godt vende os til det. Når det kommer til software, så skal det i skyen. Cloud-first bliver messet fra Silicon Valley til Viborg. Det bliver også kaldet SaaS (software as a service) eller på godt dansk: skyen.

Cloud er fremtiden, og når man overvejer teknologiens fordele, forstår man godt hvorfor. Cloud er fleksibelt, tilgængeligt hvor som helst fra alle enheder, og dertil kan løsningen nemt skaleres op eller ned.

Økonomichefen vil typisk også være begejstret, men cloud åbner samtidig for problematikken om CapEx versus OpEx (CapitalExpense vs. Operational Expense).

For cloud er ikke kun en anden teknologi end en server on-premise. Den kategoriserer også under en anden omkostning i budgettet.

Simpelt beskrevet er CapEx dine langvarige omkostninger, og det vil en server falde indenunder. En cloud-løsning med abonnementsstruktur vil falde ind under OpEx, der er omkostninger forbundet med driften.

Denne tekst giver her et indblik i, hvad økonomichefen tænker om cloud som en post under OpEx. Vi starter ved det positive.

Hvorfor økonomichefer godt kan lide cloud

Hvor IT-chefen tænker på tekniske fordele ved ny software, så har økonomichefen fokus på, hvordan løsningen skal håndteres i budgettet. Cloud hører inden under OpEx, og det er der flere fordele ved.

For det første undgår man med en cloud-løsning at lave store investeringer ved starten af projektet.

Det kræver ikke stort indkøb af udstyr, lagerplads eller medarbejdere til vedligeholdelse, så virksomheden skal ikke ud og låne penge af banken eller af andre projekter til at finansiere den nye løsning.

For det andet er det en anden prisstruktur, hvor man betaler et abonnement. Regningen kommer løbende, hvor virksomheden kun betaler for det, den bruger.

Virksomheden spilder altså ikke penge på at have løsningen (som eksempelvis at have en server stående fast), men kun for de perioder, løsningen bliver brugt.

Den tredje fordel er, at det optør kapital i virksomheden, når der ikke er store startomkostninger. Den kapital kan så bruges til andre projekter, de skaber omsætning. Samtidig gør det virksomheden mere agil, fordi den hurtigt kan rykke videre til en anden løsning med ny og bedre teknologi, hvis den første ikke var tilfredsstilende. Cloud som en post under OpEx er derfor fordelagtig for virksomheden.

Er der slet ikke noget dårligt ved cloud i forhold til OpEx?

Der er et forhold, hvor cloud som en operationel udgift er en udfordring for økonomifunktionen. De har ofte en abonnementstruktur, hvor prisen ikke er lagt fast, men varierer over tid.

De uforudsigelige priser gør det svære at udarbejde forecasts – ikke mindst for likviditeten. Med cloud har økonomichefen derfor ikke det samme indblik i forretningen, og hvordan den udvikler sig. Det bliver sværere at opfange early warnings og have den samme dybe indsigt.

Uforudsigelighed og økonomistyring er som olie og vand: du kan ryste dem sammen, så de blander sig, men de vil aldrig blive en samlet blanding.

Det vigtigste er selvfølgelig noget helt andet

Det her var en gennemgang af de økonomiske udfordringer og fordele ved at gå i skyen. Det er svært at overhører jubelråbene fra fanskaren, ligesom det er svært at ignorere de økonomiske forbehold ved cloud-teknologi som OpEx.

Sidder du og stadig og overvejer, hvad du skal vælge, så er der et argument, der er tungen på vægtskålen. Prisen!

Er der penge at spare, bør det vægte højere. Og så lærer økonomichefen nok at leve med uforudsigeligheden i sine forecasts.

Læs om Prophix on-premise eller cloud

Prophix

Prophix leverer innovative budgettering- og rapporteringsløsninger, der automatiserer finansielle og operationelle processer.

Artikler udgivet af Prophix er skrevet i samarbejde med vores konsulenter og blogredaktionen.

Arkiv