fremtiden økonomiafdeling future of finance

Future-of-finance.com endevender fremtidens økonomiafdeling

– og tester om du er klar til den!

Robotterne kommer, vi bliver alle freelancere, og snart skal vi besidde helt andre kompetencer. Sådan lyder mange overskrifter disse år. Ingen ved, hvordan fremtiden bliver, men en ting er sikkert som fyrværkeri nytårsaften: forandringerne kommer, og de vil også komme til økonomiafdelingen.

Her hos Prophix tænker vi meget på, hvordan økonomistyring fremover skal håndteres. Vi tænkte så meget på det, at vi har udviklet et dedikeret univers: future-of-finance.com.

Her kan du læse eksperternes bud på fremtidens udfordringer, hente rapporter og teste, hvor klar din økonomiafdeling er til fremtidens udfordringer.

Her taler vi med projektets primus motor, James Hanson, VP of Business Development i Prophix UK, der arbejder med forretningsudvikling, partnerskaber og marketing.

Her er hans svar:

Du har stået for ”Future of Finance”-initiativet, hvad handler det om?

Hele konceptet kommer ud fra anerkendelsen af, at økonomiafdelingen er på en udviklingsrejse.

Historisk set har økonomiafdelingens rolle været at samle data, lave profit and loss- og balance sheets for at give en indikation på, hvor profitabel forretningen er. De fokuserede så at sige på datiden.

Men vi ved, at hvis økonomiafdelingen skal have en mere strategisk rolle i virksomheden, skal de i endnu højere grad se fremad. CFO’ens rolle er mindsket de sidste 20 år, især sammenlignet med CIO’en, der ofte spiller en vigtigere rolle, når store beslutninger skal tages.

Med de nye teknologier til BI og budgettering, rapportering etc. kan CFO’en nu tage mere ejerskab og generobre sin ledende, strategiske rolle. Det er det, vi mener er ”the Future of Finance”, fremtidens økonomiafdeling. En fremtid, hvor økonomiafdelingen er dem, man går til for at få analyseret data, når svære beslutninger skal træffes. Det er muligt nu takket være ny teknologi.

future of finance fremtidens økonomifunktion
Forsiden af future-of-finance.com

Kan du uddybe det?

Økonomiafdelingen har allerede kompetencerne til at håndtere dataanalyse m.v., men de behøver nye færdigheder for at begynde rejsen mod fremtidens økonomiafdeling, for deres opgaver begrænser sig ikke kun til dataindsamling og analyse. Det handler om business partnering, hvor du skal kommunikere og præsentere data på en ny måde og anvende en forretningstankegang – udover dine dataanalyse-kompetencer.

Virksomheder skal derfor investere i at uddanne medarbejderne til at bidrage med forskellige kompetencer. Det kan betyde træning af nuværende ansatte eller rekruttere folk med nye færdigheder. Det vigtigste er dog at opnå en anden balance på tværs af teamet end tidligere.

Lad os blive mere konkrete, hvad har du udviklet og hvordan hjælper det økonomiafdelinger med at blive klar til fremtiden?

Vi har lavet en test, hvor du kan se, hvor klar du er til at være fremtidens økonomiafdeling.

Testen er lavet på baggrund af research fra vores egne subject matter experts i Prophix – med over 2.000 kunder globalt vi ved en ting eller to om økonomifunktionen.

Dertil har vi samarbejdet med eksterne eksperter fra finanshjemmesiden, http://www.fsn.co.uk/. Det har resulteret i en del materiale, hvor vi byggede historien op om Future of Finance.

Under vores research fandt vi tre emner, som økonomiafdelingen er specielt ansvarlig for. En af dem er at flytte fra compliance til smart compliance.

Fortæl mere om de tre emner i økonomiafdelingen?

Den første er compliance, som nu mere er en tilstand end en proces. Tidligere tilkaldte du revisoren, og præsenterede information om rentabiliteten, som du forsøgte at finde i regneark. Det kan man nu gøre i realtid med budgetteringssoftware.

Det andet emne er at rykke fra rapportering til operational intelligence. Det handler om at være mere operationel agil og være i stand til at give detaljeret information, som  rækker ud over det, du kan se i et udynamisk regneark. Operationel intelligence er evnen til at analysere i realtid, bore ned i dataene og forstå udsving og tendenser. Det, tror jeg, er nøglen til forandring i økonomiafdelingen: at rykke over til at arbejde direkte med andre forretningsområder og dermed give en meget bedre, real-time indsigt i virksomhedens data.

Det tredje emne, vi fandt, er kravet om at rykke fra planning til fremsynethed. I mange virksomheder er planning p.t. en endimensionel proces, hvor du beder afdelingerne indlevere sit budget for næste år. Vi tror, at det kan gøres på en bedre og mere samarbejdende måde, hvor du bruger jeres data til at forudsige fremtiden.

Mange virksomheder bruger stadig regneark til det, men den metode er meget upræcis og tidskrævende. Med det rette software kan du let lave dette på en multi-dimensional måde.

Baseret på de tre emner skrev vi et manifest for, hvordan vi mener, fremtidens økonomifunktion ser ud. Vi spurgte os selv, hvordan vi kan bringe det til live og omdanne det til praktiske råd? Vi besluttede at lave et værktøj, hvor økonomifunktionen kan teste sig selv og blive benchmarket mod andre fra samme industri.

test fremtidens økonomiafdeling test
Efter testen får du en score på, hvor klar I er til at leve op til udfordringerne i fremtidens økonomiafdeling.

Fortæl lidt mere om testen

Ja. Vores mål er var at omdanne vores research til reelle kvalitative og kvantitative råd til alle organisationer. Det mener vi, testen kan.

Testen er inddelt i de tre overordnede sektioner, der fokuserer på de tre emner: compliance, operational intelligence og fremsynet planning. Der er 6-7 spørgsmål i hver sektion med detaljerede multiple-choice svar, der spørger ind til, hvordan organisationer p.t. laver operational intelligence eller planning, og hvordan det relaterer sig til fremsynethed.

Efter du har udfyldt testen, får du en dedikeret og personlig rapport baseret på dine svar, der er lavet via en kompleks algoritme. Her får du en vurdering af jeres økonomifunktion og specifikke råd til, hvordan I kan forbedre jer. Det er praktiske råd, som man kan udføre uden at skulle have hjælp fra os eller andre softwareleverandører.

Vi giver også en benchmarkscore, så du kan sammenligne jer med andre fra samme industri. Dermed kan du bedre få en idé om, hvad dine konkurrenter gør – eller ikke gør.

Det betyder altså, at hvis du tager testen, får du en solid rapport med kvantitative benchmark-procenter som du kan tage med til næste møde i økonomiafdelingen og have en brainstorm om, hvordan I kan forbedre jer.

Så du opfordrer alle til at tage testen. Har du råd til, hvordan man gør?

Ja, det vil jeg, og jeg kan slet ikke se ulemper ved at tage testen. Det optimale vil være, at alle tager sin 18-siders rapport med hjem til teamet og starter snakken om, hvordan de kan forbedre sig.

Jeg garanterer, at de finder ud af, hvordan de kan lave nogle hurtige forandringer, som vil give meget værdi.

Du har også arbejdet på en rapport med resultaterne fra testen, som de indtil nu har samlet

Denne rapport viser de resultater, vi har samlet fra alle, som indtil nu har taget testen. Den indeholder kun data fra europæiske virksomheder, men i fremtiden vil vi gerne inkluderer data fra hele verden i takt med at dette initiativ vokser. Det giver sådan set en ”state of the nation” med statistik som ”70% stadig opbevarer deres data i regneark”, eller hvad resultatet nu må være.

Du kan læse meget mere om future of finance-konceptet, finde gode råd og selvfølgelig tage testen her!

 

Prophix

Prophix leverer innovative budgettering- og rapporteringsløsninger, der automatiserer finansielle og operationelle processer.

Artikler udgivet af Prophix er skrevet i samarbejde med vores konsulenter og blogredaktionen.

Arkiv