gartner

Bliv mere effektiv med Gartners Maturity Model

En kendt og anerkendt model fra Gartner, er deres Maturity Model for Corporate Performance Management (CPM) kan være et godt værktøj til at vurdere, hvor effektiv en økonomifunktion er. Her vil jeg vise, hvordan du kan bruge modellen samt trække på mine egne erfaringer til at beskrive, hvordan du kan forbedre din økonomifunktion.

Gartner definerer CPM som at integrerer strategisk fokuseret information i operationelle planer og rapportere det samlede resultat. Med andre ord er det, hvad din økonomifunktion allerede gør, men det er tættere knyttet til strategi og handlinger og er bedre udført.

Modellen er herunder:

gartner

 

Kom videre fra Level 1

Organisationens mål er at komme fra Level 1 Unaware, hvor økonomiafdelingen har adskillelige siloer af information (ofte i regneark), op til Level 5: Transformative, hvor information er let at genere, let at finde og er koblet på forretningsstrategi og beslutningsgrundlaget.

De fleste økonomifunktioner, jeg har vejledt tværs af UK, Europa og Mellemøsten, er på Level 1 eller Level 2. De bruger primært regneark og måske nogle andre løsninger til analyse. De bruger meget tid på at samle information og taste dem ind i disse regnearks-siloer og afstemme data.

Vær ikke bare en samling tal

Den første skridt mod Level 3: Comprehensive, er at flytte din økonomiløsning fra bare at være en samling tal til at inkludere analyse og operationel deltagelse. Det får dit finanssystem til at give værdi til resten af virksomheden.

For mig at se er det vigtigste her ”smart compliance”. Det betyder, at hvis du arbejder med regneark og vil have information fra andre afdelinger i virksomheden, ender det ofte med, at du selv skal indsamle det. Hvis du har automatiseret processerne, kan du få information fra f.eks. din salgsafdeling uden, at de skal ind og arbejde i dine modeller.

Med regneark kan der gå for meget galt

En traditionel regnearks-baseret økonomifunktion kan ikke være fuldt integreret med forretningen – der kan gå for meget galt. Når du kommer til Level 4: Enterprise har du fuld kontrol over dine processer og systemer. Det tillader virksomheden hurtigt at tilpasse sig forandringer og kunne bruge de samme metrikker i alle afdelinger.

Beslutninger kræver forsyn og ikke bagklogskab

Data-drevne beslutninger kræver, at din økonomiafdeling er fokuseret på fremtiden. Level 5: Transformative betyder, at organisationen bruger vigtig information til at koble strategi til operationelle beslutninger. Jeg har kun mødt meget få organisationer, der arbejder på dette niveau.

Vejen til Level 5

Det er en rejse at nå til Gartners Level 5. Men hvis du vil have en moderne økonomifunktion, som tilføjer reel værdi, (og hvis du vil undgå sene nætter på kontoret) er det en rejse, du bør begynde.

Du kan starte med at se på mulighederne for at introducere processtandarter og automation i din eksisterende funktion. Derfra kan du bygge videre ved at integrere mere innovative løsninger og fremme samarbejdet mellem de andre afdelinger. Gør du det, er du godt på vej mod en effektiv økonomifunktion.

 

Læs også 

Hvilke CPM-løsninger passer til mellemstore virksomheder?

Dara Ingoldsby

Dara er leder af Professional services in Prophix og har mange års erfaring med at guide virksomheder til en mere effektiv økonomifunktion.

Arkiv