cash flow budget likviditet

3 tips til at lave detaljerede cash flow-budgetter

”Har du penge, så kan du få – men har du ingen, så må du gå”

Sangen om bageren i Nørregade gælder også for virksomheder. Uden cash flow kan du gå konkurs.

Man skulle derfor tro, at alle virksomheder prioriterede at lave cash flow-budgetter – men det er ikke tilfældet. Mange undgår det helt, og de virksomheder, der udarbejder dem, tager kun få antagelser med.

De basale cash flow-budgetter mangler nødvendige detaljer og er ikke pålidelige nok. Ledelsen kan derfor ikke bruge dem til at træffe beslutninger.

Det behøver ikke være den store aktion at lave mere omfattende cash flow-budgetter, der også er mere brugbare.

Vi har her samlet tre overordnede tips, der vil øge kvaliteten af dine cash flow-budgetter:

Tip 1 om cash outflow

Brug aktuelle betalingsvilkår for jeres 25-50 største leverandører og gennemsnitlige betalingsbetingelser for de resterende leverandører.

Du får et misledende indtryk af cash flowet ved at gå ud fra, at alle kunder har samme betalingsbetingelser. Mange kunder har et specifikt betalingsmønster, og derfor følger de ikke nødvendigvis betalingsvilkårene fra fakturaen. For eksempel vil kunde ABC måske ikke have net payment på 30 dage, men betaler altid efter 45 dage. Det vil selvfølgelig påvirke dit cash inflow.

cash flow

Tip 2 om cash inflow

Brug historiske betalingsmønstre for jeres top 25-50 kunder og gennemsnitlige betalingsrettigheder for de resterende kunder.
Det er mere præcist at have angivet 45 dages betalingstid end 30. Når du bruger historiske betalingsmønstrer for dine 25-50 største kunder og gennemsnitlige betalingsbetingelser for de resterende, så har du et mere stabilt og forudsigeligt cash inflow.

Tip 3 om hvad-hvis analyser

Når du udarbejder hvad-hvis scenarier kan ledelsen forstå de forskellige betalingsvilkår og hvordan de vil påvirke fremtidige cash flows. F.eks. ved at ændre betalingsvilkårene vil et scenarie måske resultere i stort cash flow, hvor et andet scenarie vil føre til underskud.

Det er vigtigt for ledelsen at kende cash flowet på dette detaljeringsniveau, når de skal planlægge fremtidige investeringer, vækst eller ved, hvornår de skal ud og låne penge, hvis der er lavvande i kassen de næste 6 – 12 måneder.

Læs mere om cash flow

Vil du læse mere om cash flow eller likviditet, så har vi skrevet flere artikler om emnet:

3 råd til at lave præcise forecasts af din likviditet

Hvor er min million?

Prophix

Prophix leverer innovative budgettering- og rapporteringsløsninger, der automatiserer finansielle og operationelle processer.

Artikler udgivet af Prophix er skrevet i samarbejde med vores konsulenter og blogredaktionen.

Arkiv