forecast

3 råd til at lave præcise forecasts af din likviditet

Likviditet og likviditetsforecasts er vigtige at udarbejde! Det kan godt være, at mange uden for finansfunktionen ikke forstår alt det, der står på et balance sheet, men der er en post, som alle er interesseret i: det er pengebeholdningen.

Alle undersøger likviditeten. Det er jo beroligende at vide, at man kan klare næste lønudbetaling, og kan investere i nye tiltag og nye medarbejdere. Liza Minelli sang engang: ”money makes the world go round”, og det er der nok stadig noget om.

Forecast af likviditet er ikke bare en intellektuel øvelse

For at kende likviditeten, kræver det ordentlige balance sheets. Desværre bliver balance sheets ofte nedprioriteret, da man uden for finansfunktionen bare ser udregningerne som intellektuelle øvelser. Virksomheder risikerer derfor, at de ikke får en detaljeret forklaring på de forcastede ændringer, og hvordan de ændringer påvirker likviditeten. Derfor får du her 3 råd til at lave præcise forecasts af din likviditet.

3 råd til at lave likviditetsforecasts 

1) 

Analyser hvilke typer salg og indkøb, der påvirker likviditeten. Du bliver derfor nødt til at medregne de forskellige salgskanaler og deres forskellige betalingsbetingelser. Indtægter fra internetsalg kommer senere end fra salg i fysiske butikker, derfor er det vigtigt at adskille de to typer salg. Og så bliver salget også påvirket af sæsonen og i nogle tilfælde vejret.

Du behøver ikke nødvendigvis kende alle detaljer på hver eneste forecastede transaktion. Det er tilstrækkeligt med forecasts, der samler typiske transaktioner.


2) 

Være sikker på, at dine indtægter og udgifter er baseret på forskellige transaktionstyper. Udvid det til at inkludere funktioner såsom indregning af omsætning.


3) 

Find en måde, hvor du regelmæssigt taler med folk uden for finansfunktionen om, hvad de forventer af hver type transaktion, som sker i virksomheden. Og få de folk involveret.

Hvis du følger de tre råd, vil du kunne give ledelsen et indblik i virksomhedens likviditet. Så næste gang et balance sheet bliver sendt rundt i virksomheden og alle tjekker pengebeholdningen, så er alle sikre på, at likviditeten er præcis nok, da det er angivet ud fra alle forbehold.

Prophix

Prophix leverer innovative budgettering- og rapporteringsløsninger, der automatiserer finansielle og operationelle processer.

Artikler udgivet af Prophix er skrevet i samarbejde med vores konsulenter og blogredaktionen.

Arkiv