budgettets udvikling

Hvordan ser budgettets fremtid ud?

BUDGETTETS FREMTID: Hvordan ser fremtiden ud for budgettering? Det spørgsmål vil mange professionelle økonomifolk gerne kende svaret på.

Som afslutning retter Paul Sharman, tidligere CEO i Institute of Management Accountants, og Darren Griffith, tidligere CFO i Prophix, blikket fremad og svarer på, hvordan budgetteringens rolle vil være fremover.

Hvad vil budgettets formål være i fremtiden?

Paul Sharman: Fordi teknologien udvikler sig så hurtigt, har det skabt et miljø, hvor forretningsrisiko og flygtighed hele tiden stiger. Resultatet er, at en årlig budgetplan er for lang, hvis en virksomhed vil være adræt. Men den er for kort, hvis virksomheden vil have, at budgettet strækker sig over en passende tidsperiode, hvori de kan opnå den ønskede økonomiske profit.

Det betyder, at hvis budgettet fortsat skal spille en vigtig rolle for ledelsen og den samlede forretning, skal det kombineres med forecasts og ”what-if”-analyser, som kan opdateres løbende. Det giver plads til, at beslutningstagere effektivt dæmper risici, mens de sikrer sig, at de langsigtede mål opnås. Det er det nye formål med budgettering.

Hvad vil være den dominerende proces for budgettering og teknologi i fremover?

Darren Griffith: Over de sidste par år er der sket store forbedringer i software, der er specialbygget til økonomifunktionen. Både i forhold til it-hastighed, kapacitet, pålidelighed og sikkerhed og resultatet er, at økonomifunktioner genovervejer deres værktøjer.

Paul Sharman: Når man ser fremad, vil budgetprocessen nogenlunde være den samme, så længe budgettet fortsat er relevant for forretningsplanlægning, kontrol og rapportering.

Processen vil bare være mere effektiv – selvfølgelig. Økonomifolk er hurtige til at adoptere teknologi, der gør dem mere effektive. I takt med det sker, vil de automatisere tidskrævende og kedelige opgaver.

Darren Griffith: Det er et fremragende eksempel på, hvornår teknologi har skubbet grænserne for budgettering. Det betyder, at budgetprocessen har udviklet sig til noget, der tidligere var svært at forestille sig.

Hvad vil udfaldet af budgettering være i fremtiden?

Darren Griffith: I dag er det inspirerende at se, hvordan økonomifolks forventninger til budgetteringens resultater og udfald har udviklet sig. Der er en reel konsensus om, at kortsigtede mål må være med til at opnå langsigtede strategiske mål, som øger værdien for aktionærerne.

Paul Sharman: Det er et fundamentalt skift. Og resultatet er, at det vigtigste udfald af budgettering nu er organisatorisk smidighed. Det viser sig også i, at planer og mål konstant bliver taget op og opdateret, så de passer til de skiftende markedsvilkår.

Apropos, så bliver afdelings- og linjeledere nu også anerkendt for at finde nye måder, virksomheden kan nå sine strategiske mål – og ikke kun de taktiske.

Darren Griffith: Det tegner også godt, at operationel alignment i sig selv er blevet et resultat for budgettering.

Paul Sharman: Det er den hellige gral. Den gode nyhed er, at det faktisk kan opnås. Medarbejderne i økonomiafdelingerne bliver bedre og bedre til at udnytte automatiserede arbejdsgange. Automation er nøglen til, at de handlinger, der føres ud i livet baseret på budgettet, ikke længere er statiske, årlige og uhåndterlige. Nu er det integreret finansiel planlægning, som er levende planer som effektivt samler strategiske mål, operationelle og finansielle planer.

Læs mere

Budgettets udvikling gennem tiden

Prophix

Prophix leverer innovative budgettering- og rapporteringsløsninger, der automatiserer finansielle og operationelle processer.

Artikler udgivet af Prophix er skrevet i samarbejde med vores konsulenter og blogredaktionen.

Arkiv