digitalisering digitalisere

5 trin til at investere rigtigt i digitalisering

I den seneste artikel kan du læse, hvordan jeres virksomhed undgår at sakke bagud og blive overhalet af konkurrenter, der er mere effektive og bedre til at tilpasse sig markedet.

Men det er lettere sagt end gjort at investere i de rigtige digitale tiltag.

For at bringe orden i kaos, får du her fem trin til at investere rigtigt i digitalisering. Med de trin gennemgår du systematisk de forskellige faser, der hjælper med at analysere, prioritere, evaluere og i sidste ende vælge de digitale løsninger, der passer bedst til jer.

1) Se på strategien igen

Digitalisering involverer ofte, at man også ændrer etablerede forretningsmodeller. Derfor er første skridt, at se på den nuværende strategi igen.

  • Er der behov for at tilpasse eller udvide eksisterende forretningsmodeller?
  • Hvordan ser den digitale strategi ud?
  • Hvad er objektiverne, vi arbejder mod?
  • Hvad er strategien og de strategiske objektiver af projektet?
  • Kan vi underbygge målene med tal?

Du skal derfor afgøre, med hvilke digitaliseringsprojekter kan I bedst opnå jeres strategiske mål?

Det er det vigtigste, I skal gøre jer klar, inden I investerer i digitalisering.

2) Analyser dine forslag

Du kan digitalisere en virksomhed på mange måder.

Det er altid positivt at høre slutbrugerne ude i afdelingerne om deres behov. Start derfor med at spørge de forskellige afdelinger og forretningsområder (de fleste har en ønskeliste gemt i skuffen).

Saml de forskellige forslag til nye digitale investering til et samlet program. Det kan være svært, hvis afdelingerne har modsatrettede ønsker. Herefter er det ”bare” at gå i gang med den klassiske forretningsorienterede tilgang og se på Return of Investment (ROI) – kan det betale sig i sidste ende?

Husk på, at det ikke er nok kun at undersøge ROI for at vurdere det samlede program i sin helhed. Vær også på vagt over for de projekter, der kun lover hurtigere resultater, men som ikke passer til din digitale agenda.

3) Evaluer forslagene

Nu går vi ind i beslutningsfasen. Her bliver forslagene til digitalisering vurderet ud fra en scoringsmodel.

Modellen hjælper til at gøre forslagene konkrete og udpege fordele og risici. Når man har tallene på bordet, er selve beslutningen bare en teknikalitet.

4) Simulér effekten

Indsæt de bedste forslag i helårsbudgettet og simulér, hvordan de hver vil påvirke P&L, balance sheets og likviditet. Det indebærer også risici såsom påvirkninger fra forhøjede priser, mængder og utility.

5) Tjek investeringerne jævnligt

Digitalisering tilbyder nye muligheder for at virksomheder kan udvikle sig. Markedets krav og værdier vil altid ændre sig, og derfor skal langtidsinvesteringer altid gennemses hyppigt. Med investeringskontrol fortsætter monitoreringen og tilpasning. Derfor skal du regelmæssigt stille spørgsmålene:

  • Havde eller havde investeringen ikke den ønskede effekt?
  • Skal vi ændre noget?

Afslutning

Det var de fem trin til at investere i digitalisering. Hvis du følger disse råd fremadrettet vil din investering sikrer virksomhedens fremtid.

Prophix

Prophix leverer innovative budgettering- og rapporteringsløsninger, der automatiserer finansielle og operationelle processer.

Artikler udgivet af Prophix er skrevet i samarbejde med vores konsulenter og blogredaktionen.

Arkiv