budgettets udvikling

Budgettets udvikling IV: Et blik mod fremtiden

Hvordan ser fremtiden ud for budgettering? Det spørgsmål vil mange professionelle økonomifolk gerne kende svaret på. Denne artikel er afsluttende del på artikelserien om budgettets udvikling. De andre artikler har handlet om:

  • Budgettets udvikling I: hvordan formålet med budgettering har udviklet sig.
  • Budgettets udvikling II: hvordan processer og teknologi forandrer sig som tiden går.
  • Budgettests udvikling III: hvordan budgettet har været brugt som et værktøj til handling.

Som afslutning retter Paul Sharman, tidligere CEO i Institute of Management Accountants, og Darren Griffith, CFO i Prophix, blikket fremad og svarer på, hvordan budgetteringens rolle vil være fremover.

Hvad vil budgettets formål være i fremtiden?

Paul Sharman (PS): Alene den hastighed, som teknologien udvikler sig på, har skabt et miljø, hvor forretningsrisiko og flygtighed hele tiden stiger. Resultatet er, at en årlig budgetplan er for lang, hvis en virksomhed vil være adræt. Men den er for kort, hvis virksomheden vil have, at budgettet strækker sig over en passende tidsperiode, hvori de kan opnå den ønskede økonomiske profit.

Det betyder, at hvis budgettet fortsat skal spille en vigtig rolle for ledelsen og den samlede forretning, skal det kombineres med forecasts og ”what-if”-analyser, som kan opdateres løbende. Det giver plads til, at beslutningstagere effektivt dæmper risici, mens de sikrer sig, at de langsigtede mål opnås. Det er det nye formål med budgettering.

Hvad vil være den dominerende proces for budgettering og teknologi i fremover?

Darren Griffith (DG): Over de sidste par år er der sket store forbedringer i software, der er specialbygget til økonomifunktionen. Både i forhold til it-hastighed, kapacitet, pålidelighed og sikkerhed og resultatet er, at økonomifunktioner genovervejer deres værktøjer.

PS: Når man ser fremad, vil budgetprocessen fundamentalt set være den samme, så længe budgettet fortsætter med at være relevant for forretningsplanlægning, kontrol og rapportering.

Processen vil bare være mere effektiv – selvfølgelig. Økonomifolk er hurtige til at adoptere teknologi, der gør dem mere effektive, og i takt med det sker, vil de automatisere tidskrævende og kedelige opgaver.

DG: Det er et fremragende eksempel på, hvornår teknologi har skubbet grænserne for budgettering – hvilket betyder, at budgetprocessen har udviklet sig til noget, der tidligere var svært at forestille sig.

Hvad vil udfaldet af budgettering være i fremtiden?

DG: I dag er det inspirerende at se, hvordan økonomifolks forventninger til budgetteringens resultater og udfald har udviklet sig. Der er en reel konsensus om, at kortsigtede mål må være med til at opnå langsigtede strategiske mål, som øger værdien for aktionærerne.

PS: Det er et fundamentalt skift. Og resultatet er, at det vigtigste udfald af budgettering nu er organisatorisk smidighed. Det viser sig også i, at planer og mål konstant bliver taget op og opdateret, så de passer til de skiftende markedsvilkår.

Apropos, så bliver afdelings- og linjeledere hele tiden anerkendt for og opfordret til at finde nye måder, hvorpå virksomheden kan opnå sine strategiske mål – i stedet for kun at have øje for de taktiske.

DG: Det tegner også godt, at operationel alignment i sig selv er blevet et resultat for budgettering.

PS: Det er den hellige gral. Den gode nyhed er, at det faktisk kan opnås. Medarbejderne i økonomiafdelingerne bliver bedre og bedre til at udnytte automatiserede arbejdsgange. Automation er nøglen til, at de handlinger, der føres ud i livet baseret på budgettet, ikke længere er statiske, årlige og uhåndterlige. Nu er det integreret finansiel planlægning, som er levende planer som effektivt samler strategiske mål, operationelle og finansielle planer.

 

Læs de andre artikler fra serien om budgettets udvikling

Budgettets udvikling (Del 1): Forskellige formål

Budgettets udvikling (Del 2): Samme proces – nye værktøjer

Budgettets udvikling (Del 3): Budget igangsætter handling

Paul Sharman

Paul har de sidste 30 år arbejdet med økonomi og performance management. Han har været formand og CEO for den faglige organisation Institute of Management Accountants og har tre gange været på listen over ”Top 100 Most Influential People” i det amerikanske magasin ”Accounting Today”.

Arkiv